07-08-2023

Een nieuw familielid: de avonturen van het puppy ouderschap

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuw familielid: een puppy. Het avontuur van de opvoeding begint. De eerste weken zijn cruciaal voor een sterke basis. Dit helpt de gezondheid van jouw trouwe viervoeter op langere termijn. Er komt een hoop op je af als nieuwe ouder van een pup, van zindelijkheidstraining tot aan het socialiseren van je puppy. In dit artikel gaan wij jou vertellen hoe je de eerste paar weken doorkomt met jouw nieuwe harige familielid.

Socialisatie: een liefdevolle investering

De eerste paar weken met je puppy zijn heel bijzonder! Het is een tijd vol ontdekkingen en groei. Maar waarom is socialisatie zo belangrijk voor je kleine maatje? Nou, laten we het eens rustig uitleggen.

Socialisatie bij puppy's is het proces waarin ze in contact komen met verschillende mensen, dieren, omgevingen en ervaringen om positieve gedragspatronen te ontwikkelen. Goede socialisatie bevordert het vermogen van je pup om zelfverzekerd, kalm en vriendelijk te reageren op verschillende situaties en mensen.

Het idee achter socialisatie is dus heel liefdevol. Het betekent dat je puppy positieve ervaringen opdoet met deze mensen, dieren en situaties. Dit helpt hem om minder angstig te zijn en het geeft hem meer zelfvertrouwen.

Het mooie is dat socialisatie je puppy langzaamaan laat wennen aan nieuwe dingen, zoals geluiden, andere honden en verschillende omgevingen. Dit maakt hem veerkrachtiger en minder snel van slag op onbekend terrein. Socialisatie op jonge leeftijd helpt later ook agressief of ongewenst gedrag voorkomen. Door je puppy nu liefdevol te introduceren aan de wereld om hem heen, creëer je een vriendelijke, sociale hond met een heleboel vriendjes!

Neem de tijd en wees geduldig, want elke stap die je samen zet in dit socialisatie-avontuur is een prachtige investering in de gelukkige toekomst van jou en je trouwe viervoeter. Geniet ervan!

Puppyvoeding geeft je hond een gezonde start

Het is belangrijk dat een puppy in de eerste paar weken de juiste hondenvoeding krijgt. Tijdens deze periode ontwikkelen honden zich razendsnel, zowel fysiek als mentaal. Ze hebben veel verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te groeien en een sterk immuunsysteem op te bouwen. Denk aan eiwitten, vitaminen en mineralen, die nodig zijn voor hun ontwikkeling. 

Al deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat de botten en spieren blijven groeien, het immuunsysteem wordt versterkt en de energiebehoeften worden aangevuld. Het gebruik van speciale puppyvoeding voorkomt voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals groeistoornissen of spijsverteringsproblemen. 

Bekijk hier alle gezonde puppy voeding. Alle puppy voeding is rijk aan hoogwaardige dierlijke eiwitten en vetten. Deze zijn perfect om hem te ondersteunen in zijn groei en ontwikkeling. Een goed begin is immers het halve werk!

Zindelijkheidstraining: geduld en positiviteit

De zindelijkheidstraining van een pup is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Dit vraagt veel geduld, consistentie en een positieve instelling. 

Neem je pup regelmatig mee naar buiten, vooral na eten, drinken, spelen en slapen. Geef hem daar voldoende tijd om zijn behoefte te doen en beloon hem uitbundig wanneer hij buiten poept of plast. Natuurlijk kan het in het begin nog weleens gebeuren dat hij binnen zijn behoefte doet. Dat is helemaal niet erg! Wees dan kalm en straf hem niet. Hij doet dit immers niet expres. Zindelijkheidstraining vraagt veel geduld. Je puppy moet namelijk alles nog leren. Door niet te straffen, maar juist opgewekt te reageren op gewenst gedrag zorg je dat jouw trouwe viervoeter zich veilig en begrepen voelt. Gebruik bij het uitlaten vrolijke commando's zoals 'buiten' of 'plasje doen', zodat hij deze woorden associeert met het gewenste gedrag.

Oh, en laten we vooral niet vergeten om een beloningssysteem te gebruiken! Kleine traktaties of gewoon heel veel knuffels en liefde motiveren je lieve pup. Door jouw liefdevolle begeleiding is hij binnen de kortste keren zindelijk.

Puppytraining: Eén team, één taak

Versterk de band met je hond door geduldig samen de puppytraining aan te gaan. Hierbij train je jouw jonge hond op basiscommando's en gehoorzaamheid. Daarnaast helpt het je hond om routine te ontwikkelen en te begrijpen wat er van hem wordt verwacht. Hierdoor ontstaat er minder ongewenst gedrag.

Begin de training met eenvoudige commando's zoals "zitten", "liggen" en "kom". Gebruik een vriendelijke en zachte toon om je hond aan te moedigen en beloon hem met heerlijke traktaties als hij gewenst gedrag vertoont. Onthoud dat herhaling en consistentie cruciaal zijn.

Wees niet ontmoedigd als je hond niet meteen het gewenste gedrag vertoont na een paar pogingen. Geef hem de tijd en heb geduld. Oefen kort maar krachtig, zodat zijn aandachtsspanne behouden blijft. Met jouw liefdevolle en gedisciplineerde begeleiding zal je hond stap voor stap vooruitgang boeken. Samen vormen jullie een geweldig team.

Eat, Sleep, Rave, Repeat

Voor een pup is voldoende slaap en genoeg rust essentieel voor zijn groei, gezondheid en welzijn. Een puppy heeft meer slaap nodig dan volwassen honden en slapen meestal zo’n 18 tot 20 uur op een dag. Tijdens deze diepe slaap verwerkt zijn lichaam de nieuwe indrukken en ervaringen die hij overdag heeft meegemaakt. Daarnaast helpt het ook bij het opbouwen van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde groei van de botten en spieren. Naast deze positieve punten voorkomt voldoende slaap ook overstimulatie en oververmoeidheid. Dat is erg fijn, want dit kan leiden tot prikkelbaarheid en gedragsproblemen. 

Een bezoekje aan de dierenarts

Om eventuele geboorteafwijkingen, gezondheidsproblemen of parasitaire infecties te laten checken, is het belangrijk om na een aantal weken met je pup de dierenarts te bezoeken. Na deze controle informeert de dierenarts je ook gelijk over eventuele vaccinaties en preventieve behandelingen tegen wormen, vlooien en teken. 

Een vroegtijdig bezoek geeft de dierenarts de mogelijkheid om de groei en de ontwikkeling van jouw hond te volgen en eventuele vragen te beantwoorden. 

Met deze punten komt jouw puppy de eerste weken gezond en sterk door! Wil je graag nog meer advies dat afgestemd is op voeding of training van jouw pup? Neem dan contact met ons op, wij geven advies op maat en helpen jou en jouw hond met alle hondenliefde verder. 

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=c51ab96c-7934-44a1-bf82-42696718184e