01-11-2023

Welk kameraad kies jij? Een pup of een volwassen hond?

De kwispelende staart, het gigantische enthousiasme en die onweerstaanbare ogen: honden zijn fantastisch! Een nieuwe hond of puppy is een huisgenoot voor het leven. Dit is geen gewoon avontuur, maar het is het begin van een onbreekbare band. Het adopteren van een hond opent de deur naar een wereld vol warmte en geluk! Wanneer je een hond kiest, is dat een toewijding voor het leven. Althans, dat is de bedoeling …. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en waar moet je op letten als je een hond uitzoekt? Ik neem je graag mee langs deze belangrijke vragen.

  1. Het karakter, de echte schoonheid van je hond
  2. Grote vs. kleine hond
  3. Pup vs. volwassen hond: de voor- en nadelen
  4. Adoptie vanuit het buitenland of een asiel
  5. De juiste bron
  6. Waar je geen hond vandaan moet halen
  7. Een belangrijke keuze maken
  8. Advies en Contact

Het karakter, de echte schoonheid van je hond

Ik zeg altijd ‘Als het eenmaal jouw hond is, maakt het niet meer uit hoe hij er uit ziet’. Uiteindelijk is het karakter veel belangrijker. Zodra je van je hond houdt, is iedere hond prachtig. 

Grote vs. kleine hond

Misschien vind je een grote hond esthetisch mooi, maar als je er goed over nadenkt, besef je dat je de hond misschien niet aankunt als hij bijvoorbeeld te sterk is en aan de lijn trekt. Of denk je juist aan een hele kleine hond, maar loop je vaak op plekken waar menigten mensen zijn? Grote kans dat zo’n kleine hond steeds onder de voet gelopen wordt. In dat geval is de keuze voor dat ras of kruising van dat ras wellicht niet zo praktisch.  Maak vooraf dus de afweging of de kenmerken van jouw favoriete hond problematische situaties kunnen opleveren. Deze vermijd je door te kiezen voor een ander, wellicht kleiner of groter ras. 
Karaktereigenschappen hangen niet aan de grootte van een hond. Er zijn kleine honden die nagenoeg dezelfde eigenschappen hebben als bepaalde grote honden en andersom. Of je voor groot of klein gaat hangt in de eerste instantie dus af van je eigen voorkeur, daarnaast moet je je bedenken of dat een juiste keuze is voor jouw leven.

 

Pup vs. volwassen hond: de voor- en nadelen

Als je voor een pup kiest, groeien jullie samen op. Het is geweldig om samen met je nieuwe kleine viervoeter de wereld te ontdekken en te delen. Pups zijn kleine babyhondjes, dus ze kunnen net als andere babydieren niet lang alleen zijn. Zorg daarom dat je in het begin voldoende tijd met je pup door kan brengen. puppies zijn graag in het gezelschap van jou of je gezin, waarmee je direct punten scoort bij je nieuwe metgezel.

Opvoeding en Training

Je hebt de kans om de pup zelf op te voeden en hem dingen te leren die jij belangrijk vindt. In de eerste fase van het hondenleven leert hij dingen die van invloed zijn op de rest van zijn leven, en met een pup maak je deel uit van dat proces. Mocht je voor het eerst een schattige puppy in huis hebben, dan kan een goede trainer of instructeur hulp bieden om de training te perfectioneren. Heb je meerdere honden gehad? Dan kan je de eerste weken waarschijnlijk prima zelf proberen om je pup te trainen, maar een puppycursus helpt ook om te leren luisteren in het bijzijn van andere pups. Een puppycursus hoef je niet alleen te doen als je twijfelt aan je eigen kunde, maar het is ook erg leuk en goed om net dat beetje extra kennis op te doen, zowel voor jou als voor je pup! Misschien maken jullie beiden ook nog veel nieuwe vrienden.

Beschikbare Tijd

Overweeg goed of jij of je gezin voldoende tijd hebben om voor de pup te zorgen. Als iedereen voltijds of deeltijds werkt, zal de pup veel tijd alleen doorbrengen en wellicht in een bench, wat niet gunstig is voor de hond. Het is ideaal om minstens de eerste twee weken na de komst van de pup thuis te zijn. Op die manier zal de pup zich sneller thuis voelen, en hoe meer hij zich thuis voelt, hoe gemakkelijker hij alleen kan zijn.

Volwassen hond: ervaring en aanpassing

Kies je voor een volwassen hond, dan heeft deze al verschillende ervaringen opgedaan. Hier kunnen ook minder fijne ervaringen tussen zitten of wellicht heeft je nieuwe hond een minder goede training gehad. Er zijn ook honden die juist heel veel positieve ervaringen hebben en veel geleerd hebben.

Daarnaast verloopt herplaatsing niet altijd even soepel. Wanneer je hond wordt herplaatst, komt hij in een nieuwe omgeving terecht. De periode die je hond nodig heeft om zich aan te passen, varieert. Er zijn ook honden die zich erg makkelijk aanpassen of die uit een gelijksoortige woonsituatie komen wat het herplaatsen makkelijk maakt. 

Voordelen van een oudere hond

Als je voor een oudere hond kiest, is het handig om te weten wat zijn achtergrond is. Probeer te achterhalen wat hij heeft geleerd en waar hij vertrouwd mee is. Dit omvat zaken als kinderen, andere huisdieren en de woonsituatie. Sommige honden hebben bijvoorbeeld nooit binnenshuis gewoond. Een hond die gewend is aan buitenleven kan meer tijd nodig hebben om zich aan te passen aan een binnenleven en kan mogelijk ook zindelijkheidsproblemen hebben. Met een hond die het binnenleven gewend is, is de kans groot dat hij wel zindelijk is. Met kennis van wat de hond wel en niet kent, kun je beter inschatten of hij bij jou en je gezin past. Het fijne is dat het karakter bij een oudere hond in de meeste gevallen bekend is, waardoor je beter kan inschatten of de hond echt bij je past.  

Adoptie vanuit het buitenland of een asiel

Overweeg je de adoptie van een hond uit het buitenland of uit een asiel, dan is het van cruciaal belang om de achtergrond en het karakter van de hond te begrijpen. Deze informatie helpt je om de juiste keuze te maken en te bepalen of de betreffende hond goed bij je past. 

Als de hond die je op het oog hebt eerder een huishond was, heb je het voordeel dat hij waarschijnlijk zindelijk is. Soms zijn de achtergrond en het karakter van de hond onbekend. Zeker bij adoptie vanuit het buitenland. Alles wat hij in Nederland of bij jou thuis ervaart, is nieuw voor hem. In dat geval kan het zijn dat jouw hond net zoveel of misschien zelfs meer tijd en training nodig heeft dan een pup. Met wat geluk heb je een hond op het oog die veel gezien en geleerd heeft, dat zal het herplaatsen makkelijker maken.

De juiste bron

Of je nu kiest voor een hond die al veel heeft geleerd of voor een hond die weinig kennis heeft, uiteindelijk kun je een levenslange metgezel verwachten!

Fokkers 

Een fokker die fokt volgens de rasstandaard is meestal een goede keuze als je een hond koopt. Deze fokkers hebben vaak het welzijn van hun honden voorop staan en streven naar sterke pups. Ze houden zich aan strenge keuringseisen. Niet alleen met betrekking tot uiterlijke kenmerken en stamboom, maar vaak moeten de ouderdieren ook worden getest op specifieke aandoeningen zoals heup- of elleboogdysplasie. Je kunt via de rasvereniging van het betreffende ras in contact komen met deze fokkers.

Gelegenheidsnestjes

Er zijn ook gelegenheidsnestjes te vinden, bijvoorbeeld via internet of via bekenden. De pups uit deze nestjes hebben vaak geen stamboom. Zorg ervoor dat de moederhond aanwezig is en dat de honden er gezond en levendig uitzien. Gelegenheidsnestjes worden vaak minder doordacht gefokt dan bij een fokker die de rasstandaard volgt, maar dit betekent niet noodzakelijk dat ze minder gezond zijn. Kruisingen zijn in sommige gevallen juist sterker. Gelegenheidsnestjes krijgen over het algemeen voldoende zorg en aandacht van de fokker, waardoor ze een goede start in hun leven krijgen.

Waar je geen hond vandaan moet halen

Net Over de Grens

Er worden behoorlijk wat honden, zowel pups als oudere, net over de grens in België of Duitsland aangeboden. Vaak is het zo dat deze honden uit landen in Oost-Europa worden gehaald waar de leefomstandigheden niet goed zijn. Een pup via die weg kopen helpt de fokkers die dat op hun geweten hebben te blijven bestaan. Dus hoe zielig het ook lijkt om het hondje niet mee te nemen, bedenk dan dat het zieliger is om hem wel mee te nemen omdat je de narigheid voor de ouderdieren hiermee in stand houdt.

Natuurlijk zijn er ook particulieren die in deze streek een nestje of honden voor herplaatsing aanbieden. Let erop dat bij pups minstens de moeder aanwezig is en dat alles er verzorgd uitziet. Dan is de kans groter dat er geen leed aan vooraf ging. Blijf op je gevoel afgaan; Als je het toch niet vertrouwd, kijk dan gewoon verder.

Broodfokker

Ga je ergens naar een pup of volwassen hond kijken waar heel veel honden aanwezig zijn en waar de pups en volwassen dieren er niet op hun best uitzien? Dan is de kans groot dat je met een broodfokker te maken hebt. Een broodfokker heeft meerdere moederhonden op het erf, in hokjes of kennels. De moederdieren krijgen hier minstens één keer per jaar een nestje. Dit alles meestal onder vrij slechte omstandigheden. Een broodfokker fokt namelijk voor het geld en niet om een ras te verbeteren of om een keer een leuk nestje van zijn of haar huishond te hebben. Het gaat hier om massaproductie waarbij niet of nauwelijks gekeken wordt naar de gezondheid van de dieren en dus ook niet naar erfelijke afwijkingen. Een broodfokker fokt niet met stamboom. Een hond met een stamboom mag namelijk maar 5 keer een nestje krijgen. Pups die bij een broodfokker vandaan komen worden niet gesocialiseerd en zijn daardoor vaak angstiger en zullen ze sneller verstijven of juist agressie vertonen op latere leeftijd. Op welke manier je hier wat van zult merken verschilt erg per pup.

Een belangrijke keuze maken

Bij het vinden van de ideale hond voor jouw situatie, ongeacht of het een levendige puppy is of een liefdevol geadopteerde oudere hond, draait het allemaal om het openen van je hart voor een nieuw familielid. Elk blafje, elke pootafdruk en elk moment gedeeld met je trouwe metgezel zal deel uitmaken van een onvergetelijke reis. Ongeacht je keuze, uiteindelijk krijg je er een levenslange metgezel  voor terug.

Advies en Contact

Heb je behoefte aan advies of wil je je huidige voedingsschema bespreken? Stel je vraag of vraag een adviesgesprek aan op onze website. Stel je vraag of vraag een adviesgesprek aan op onze website.


 

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=bf7145b1-6c92-4fba-9cd8-93a6b963828e