31-08-2022

Voeding en gezondheid

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en merken voeding voor honden en katten. Helaas zijn een groot deel van de bestaande merken niet gezond te noemen. 

Zelf voeding voor je hond of kat maken met verse producten is een gezonde keuze, maar het is tijdrovend en het moet met precisie gebeuren om tekorten aan vitaminen en mineralen te voorkomen. Gelukkig zijn er ook merken van voeding die wel verantwoord en gezond te noemen zijn.

Wat de meeste mensen wel weten is dat een glanzende vacht belangrijk is en een dier niet te dun of te dik moet zijn. Maar er is veel meer waarnaar gekeken moet worden zoals:

Hoe ziet de huid eruit? 

Heeft het dier jeuk? 

Hoe ziet de ontlasting eruit? 

Hoor je de vaak darmen borrelen? 

Braakt het dier regelmatig? 

Of heeft het dier misschien regelmatig last van ontstekingen aan bijvoorbeeld oren?

Deze (en meerdere) klachten kunnen in lichte of hele zware vormen voorkomen. 
Behalve lichamelijke klachten kan verkeerde voeding ook mentale klachten zoals agressie en angst in de hand werken.

De ingrediënten in voeding zeggen alles. Bijna alle supermarkt merken en de meest goedkope merken bevatten te veel zout of verkeerde toevoegingen. Het te veel aan zout is een van het meest voorkomende schadelijke overschot dat in diervoeding gebruikt wordt. 

De hoeveelheid vlees in voeding is erg belangrijk, maar staar je niet blind op het aantal procenten vlees dat aanwezig is. Er kan op een verpakking van brokken staan dat er 50% vlees in zit. Dat kan 50% ongedroogd vlees zijn, wat kan betekenen dat er in gedroogde (brok) vorm bijvoorbeeld nog maar 15% overblijft. Wat dus betekend dat het minder vlees bevat dan de verpakking doet lijken.

Een individueel dier kan gevoelig of allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen, waardoor het klachten kan gaan vertonen zoals hierboven beschreven. Klachten kunnen onder anderen liggen aan bepaalde eiwitten of granen. Standaard basisvoeding zal voor zo’n dier meestal niet de beste keuze zijn. In zo’n geval zal er extra goed gekeken moeten worden naar de behoefte van de hond of kat en welke soort voeding en snacks daarbij passen.

Graag gebruik maken van advies? Vraag dan een adviesgesprek aan op de contactpagina.

 

 

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=2536e712-63db-5549-3e01-d8ad42c976b5