31-08-2022

Rassenkeuze

Heb je een hele mooie hond gezien en wordt dat ras jouw hond? Of is verder verdiepen in raseigenschappen eigenlijk een beter idee? 

Voor jezelf en voor de hond die je gaat nemen is het van belang dat je gaat kijken welk karakter en welke mate van activiteit er bij jou past. Natuurlijk is het makkelijk om te gaan voor het ras die je in eerste instantie het mooist vindt, maar het kan goed zijn dat een ander ras beter bij je past.

Stel je zelf een aantal vragen zoals: hoeveel tijd heb ik om met de hond bezig te zijn? En hoeveel zin heb ik om in die tijd daadwerkelijk te trainen met de hond? Als je heel veel tijd hebt en je vindt het leuk om met je hond te trainen dan kan je denken aan een actieve hond die heel graag wil werken. En als je minder tijd hebt, kan je beter een ras kiezen met een rustiger karakter. Het wil niet zeggen dat honden met een rustiger karakter weinig aandacht nodig hebben, maar ze hebben minder behoefte aan uitdagingen en minder beweging nodig. 

Let wel, er zijn altijd uitzonderingen want geen hond is hetzelfde. Lees je goed in over het ras en denk eraan dat ook bij een bepaald ras verschillende lijnen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld bij de labrador wordt er een werklijn en een showlijn gefokt waarbij een hond uit de werklijn (zoals de naam het al zegt) energieker zal zijn en een hond uit de showlijn zal wat minder uitdaging nodig hebben. 

Heb je een aantal rassen gevonden die goed bij je kunnen passen? Kijk dan pas naar welk uiterlijk jou het meest aantrekt.

Uiteindelijk zullen jij en je hond, zonder het zelf door te hebben, gelukkiger zijn als de karakters bij elkaar passen. De hond zal beter aan je verwachtingen voldoen.

Advies nodig over de aanschaf van een hond? En wat er allemaal bij komt kijken?

Vul dan ons contactformulier in.

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=26e3bace-63db-5549-3e01-d8ad42c976b5