15-09-2023

De puberteit van je pup, hoe ga je ermee om?

Je schattige en gehoorzame puppy lijkt opeens van persoonlijkheid veranderd te zijn. Je pup vertoont onverwacht gedrag zoals koppigheid, uitdaging en een drang om grenzen te verkennen. Maak je geen zorgen, want dit zijn tekenen dat je harige vriend de puberteit heeft bereikt. In dit artikel zullen we bespreken hoe je de tekenen van een puppy puberteit herkent en hoe je dit opneemt in de opvoeding van je hond.

Begin van de puppy puberteit

Het begin van de puppy puberteit markeert een opwindende maar soms uitdagende fase in het leven van een hond. Deze fase begint meestal rond de leeftijd van 5 maanden en kan doorgaan tot ergens tussen 1,5 en 2,5 jaar, afhankelijk van factoren zoals de grootte en het ras van de hond. Tijdens dit stadium ondergaat jouw jonge hond veel veranderingen, onder de invloed van zijn hormonen. Dit kan resulteren in een toename van energie en nieuwsgierigheid naar de omgeving. Terwijl de puppy puberteit een natuurlijk en onvermijdelijk deel van het opgroeien is, vereist het ook geduld en consistentie van hondeneigenaren. 

Tekenen van puppy puberteit

Één van de meest voorkomende tekenen van puppy puberteit is een verandering in gedrag. Je pup is minder gehoorzaam, zijn aandacht lijkt moeilijker vast te houden en hij vertoont uitdagender gedrag, zoals trekken aan de lijn of negeren van commando’s. Ook leiden hormonale veranderingen tot stemmingswisselingen en soms zelfs onvoorspelbaarheid. Het is belangrijk om te beseffen dat deze veranderingen tijdelijk zijn en een normaal onderdeel vormen in de ontwikkeling van je pup.


Het kan zijn dat eerder geleerde basiscommando’s helemaal uit dat schattige hoofdje verdwenen lijken te zijn. Wil je weten hoe je de basiscommando’s aan je pup leert? Dat vertellen we in dit artikel.

5 Tips: zo ga je om met de puppy puberteit

Je pup gedraagt zich anders tijdens de puberteit. Dit kan even schrikken zijn, vooral wanneer het de eerste keer is dat je een trouwe viervoeter opvoedt. Met deze handige tips kom je de puberteit van je pup samen sterker door. 

Blijf geduldig

De puppy puberteit is een uitdagende periode, maar geduld is belangrijk. Blijf rustig en consistent in je training en corrigeer ongewenst gedrag op een positieve manier. Roep of schreeuw niet, maar communiceer rustig en duidelijk. 

Blijf trainen

Laat de training niet aan je voorbij gaan. Blijf werken aan gehoorzaamheid en de basiscommando’s, zelfs als je pup wat meer koppig lijkt. Beloon goed gedrag en gebruik positieve beloning. 

Zorg voor voldoende beweging

Zorg ervoor dat je pup voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt. Dit helpt om overtollige energie kwijt te raken en ongewenst gedrag te verminderen. 

Geef ruimte voor zelfstandigheid

Puppy’s in de puberteit willen vaak hun eigen grenzen verkennen. Geef ze de ruimte om zelfstandig te zijn binnen veilige grenzen en leer ze tegelijkertijd wat wel en niet acceptabel is. 

Blijf sociaal

Blijf je pup blootstellen aan verschillende situaties, zoals met mensen en andere honden. Dit helpt om positieve sociale vaardigheden te ontwikkelen en helpt bij het verminderen van angstig gedrag vanuit je pup.

De puppy puberteit is heel normaal

De puppy puberteit is een normale fase in de ontwikkeling van je hond. Het kan soms uitdagend zijn, maar onthoud dat dit een goed moment is om jullie band te versterken. Het is een periode waarin jullie samen tekenen van gewenst en ongewenst gedrag leren herkennen en ermee leren omgaan. Met geduld, consistentie en liefdevolle begeleiding leidt je je pup door deze fase heen en help je hem of haar om uit te groeien tot een goede, gehoorzame, volwassen hond.


Ben je op zoek naar meer tips en adviezen om je pup een gezond en gelukkig leven te geven? Lees hier een van onze andere blogs. Of krijg je liever advies op maat? Stuur ons dan hier een berichtje voor privétraining.

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=ade63dde-32f7-46fa-b17d-fa452e342e70