11-08-2023

Op vakantie met je huisdier: een goed voorbereide reis

Op vakantie met jouw trouwe viervoeter of geliefde kat is een geweldige ervaring. Veel huisdieren genieten van de gezelligheid en het avontuur. Voordat jullie vertrekken zijn er belangrijke zaken om rekening mee te houden. In dit artikel bespreken we de essentiële aspecten van reizen met je huisdier, inclusief papierwerk en gezondheid, reizen met de auto, reizen met het vliegtuig, geschikte vakantiebestemmingen, voeding, en praktische tips om je reis soepel te laten verlopen.

Papierwerk en gezondheid: Essentiële zaken

Als je met jouw hond of kat naar het buitenland reist, moet je voldoen aan bepaalde regels en voorschriften om onaangename verrassingen te voorkomen. Deze verschillen per land, maar er zijn een aantal algemene regels die bijna overal van toepassing zijn.

  • Europees dierenpaspoort: Elk dier moet een eigen Europees paspoort hebben;
  • Inentingen: Zorg ervoor dat je huisdier ingeënt is tegen rabiës. Dit moet minstens 21 dagen voor vertrek. Het rabiësvaccin is één tot drie jaar geldig, afhankelijk van het type vaccin en het land van bestemming. Dieren vanaf twaalf weken kunnen een rabiës inenting halen bij de dierenarts. Dat betekent dat je dier minimaal vijftien weken oud is voordat hij mee kan op vakantie. 
  • Chip: Je huisdier moet gechipt zijn. Het chipnummer en inentingsbewijs moeten in het paspoort staan.
  • Tatoeage: Dieren die voor 3 juli 2011 getatoeëerd zijn en waarbij de tatoeage leesbaar is, hoeven niet gechipt te worden. Het tatoeagenummer moet wel in het paspoort van je hond of kat staan.
  • Gezondheidsverklaring: Een gezondheidsverklaring van de dierenarts is in de meeste landen vereist. Deze mag niet ouder zijn dan twee dagen. Sommige landen hanteren een termijn tot acht dagen.
  • Ontwormen en tekenbehandeling: In sommige landen is ontworming en/of een tekenbehandeling vereist. Dit wordt afgetekend in het paspoort van jouw hond of kat. 

Bepaalde rassen zijn niet in alle landen welkom. Voordat je jouw reisplannen afrond, vergeet niet om na te gaan of jouw hond of kat welkom is in het gewenste vakantieland. Daarnaast kunnen er aanvullende eisen gelden, zoals het dragen van een muilkorf tijdens de reis of op openbare plaatsen.

Grote dierenliefhebbers hebben soms wel meer dan vijf dieren. In dat geval is het goed om te weten dat je moet kunnen bewijzen dat dit jouw huisdieren zijn en dat meereizende honden of katten niet bedoeld zijn voor de handel.

Vakantiebestemming

Yes, het is zover! Tijd om de vakantiebestemming uit te kiezen. Als je hond of kat met je meereist is het belangrijk om zeker te weten dat huisdieren welkom zijn op de vakantiebestemming. Tijdens het boeken staat er meestal bij vermeld of huisdieren zijn toegestaan. Als er niks vermeld staat, is de kans groot dat huisdieren niet welkom zijn.

Ga je naar een warm gebied op vakantie? Zorg dan dat je hond of kat verkoeling kan vinden en dat er genoeg schaduw is op de plek waar jullie overnachten. Gebieden waar het warmer is dan 35 graden zijn sterk af te raden. Dit vergroot de kans op oververhitting. Zeker wanneer jullie plannen hebben om de lokale natuur of cultuur te verkennen is een lagere temperatuur ideaal. Kies er bijvoorbeeld voor om je droomlocatie buiten de zomerperiode om te bezoeken. 

Als jouw hond of kat een slecht hart heeft, een korte neus heeft (zoals de Engelse- of Franse Bulldog of Perzische kat/Pers ) of erg oud is, dan is het in veel gevallen af te raden je hond mee te nemen op vakantie. Dit advies geldt dubbel als het warm is. 

  • Schoon drinkwater: Als het kraanwater op bestemming voor mensen niet drinkbaar is, dan is dat voor je huisdier ook niet.
  • Warm asfalt: Let er daarnaast op dat honden niet te lang op asfalt of bestrating hoeven te lopen. Honden raken hun warmte onder andere kwijt via hun voetzolen. Tijdens het lopen op asfalt lukt het je hond daardoor niet om af te koelen. Asfalt warmt snel op in de zon en kan bij extreme hitte zelfs de voetzooltjes van jouw hond verbranden!
     

Met de auto op vakantie

Reizen met de auto biedt veel flexibiliteit, binnen korte tijd ben je al op een zonnige bestemming. Zorg dat het vervoer naar de vakantiebestemming zo comfortabel mogelijk verloopt. De reismand van je kat mag daarom groter zijn dan het mandje dat normaal gesproken gebruikt wordt voor een reisje naar de dierenarts. Ook je hond heeft voldoende ruimte nodig. Zorg dat er naast ruimte voor koffers, ook voldoende ruimte overblijft, zodat jouw trouwe viervoeter kan gaan liggen.

In een auto loopt de temperatuur flink op. Als het buiten 24 graden is, wordt het binnen tien minuten 34 graden in de auto. Kortom, laat je hond of kat bij een stop niet achter in de auto. Het openzetten van een raampje klinkt als de ideale oplossing, maar helpt niet. Oververhitting ligt snel op de loer, zelfs als je maar een paar minuutjes weg bent.

Ook wanneer de airconditioner aan staat tijdens de rit, is het belangrijk om rekening te houden met de oplopende temperaturen. Met goed passende zonneschermen houd je de heftigste zonnestralen buiten. Als je dier in de achterbak mee mag, zorg dan voor een zonnescherm over de achterruit. 

Voor dieren die achterin meereizen zijn er in bepaalde landen speciale regels. Zo is het in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verplicht om honden in een hondengordel, achter een hondenrek of in een bench te vervoeren. Door vooraf op internet op onderzoek uit te gaan, voorkom je onderweg verrassingen.Daarnaast zijn er een aantal algemene tips die de autorit voor jouw hond of kat nog aangenamer maken:

  • Voldoende water: Zorg voor een drinkbak en een grote fles water tijdens de reis;
  • Regelmatige stops: Maak regelmatig stops, zodat jouw huisdier kan bewegen, wandelen en zijn behoefte kan doen. In de grote reismand van jouw kat past misschien zelfs een klein bakje met kattengrind. Vervang dit direct na gebruik;
  • Laat geen dieren alleen: We herhalen het nog eens voor de zekerheid, maar laat jouw huisdier nooit alleen in de auto. Vooral niet als het warm weer.

Met het vliegtuig op vakantie

Een grote hond of kat reist in het ruim van het vliegtuig. Met een gesloten kennel geef je jouw dier enige privacy. Een deurtje of andere kieren helpen jouw hond of kat om de buitenwereld in de gaten te houden.

Bij sommige vliegtuigmaatschappijen kan een kleine hond of kat onder de stoel voor u meereizen. Zorg er dan voor dat uw viervoeter in een gesloten reistas of kennel past. Vaak ligt de maximale maat rond 46 x 28 x 24 cm en het maximale totaalgewicht rond de 8 kg. Dit verschilt per vliegmaatschappij.

Als jullie samen met het vliegtuig reizen, zijn er specifieke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:

  • Check je vlucht: Sommige vliegmaatschappijen vervoeren geen dieren. Neem daarom vooraf contact op met de maatschappij om erachter te komen of je hond of kat welkom is tijdens de vlucht;
  • Laat je huisdier wennen: Laat je huisdier enkele weken voor de reis wennen aan de reismand of kennel;
  • Adresgegevens: Label de reismand of kennel. Noteer zowel jouw naam als de naam van je hond of kat. Vergeet geen telefoonnummer en adresgegevens achter te laten.
  • Eten en drinken: Geef je dier geen drinken meer binnen 4 uur voor vertrek. Geef geen snacks en eten binnen 12 uur voor vertrek. Let erop dat katten last krijgen van leververvetting als ze langer dan 24 uur niet eten. Voor je huistijger zal deze periode van 12 uur zonder eten dus vaak korter zijn;
  • Medicijnen: Er bestaan speciale medicijnen die jouw hond of kat rustig houden tijdens de reis. Dit wordt afgeraden, omdat dit het lastiger maakt om te wennen aan nieuwe situaties. Daarnaast kan het in het ruim flink kouder zijn en door hun suffe toestand kunnen ze onderkoeld raken;
  • Comfort: Zorg voor een dekentje in de reismand of kennel, zodat je dier comfortabel ligt of hier onder kan kruipen wanneer hij het koud krijgt;
  • Je dier ophalen: Geland met het vliegtuig? Vraag het personeel op de luchthaven waar je jouw dier kan ophalen, zodat jullie zo snel mogelijk weer samen zijn.

Met de boot op vakantie

Reizen met je huisdier per boot kan een unieke ervaring zijn, maar het vergt enige voorbereiding om ervoor te zorgen dat je huisdier comfortabel en veilig is:

  • Houd warmte buiten: Als je met een privéboot op vakantie gaat, heb je qua warmte, net zoals bij een auto of caravan, te maken met hitte als de zon erop staat. Laat je hond of kat daarom niet achter in een gesloten boot als er geen airco aan boord is. De temperatuur loopt razendsnel op;
  • Grootte van de boot: Heb je een bootreis geboekt waar je huisdier mee mag? Hoe kleiner de boot, hoe meer deze over het algemeen beweegt. Sommige dieren vinden dit een zeer onprettig gevoel en ervaren veel stress. Maak voor de grote reis een kleine boottocht met je dier om te zien hoe hij reageert op de deining. Hoe groter het schip, hoe kleiner de deining. Op een groot cruiseschip zullen jullie weinig last hebben van het schommelen, zolang de zee rustig is natuurlijk;
  • Ruimte om zijn behoefte te doen: Op het water kan een hond niet zomaar zijn behoefte doen tenzij hij gewend is op de kattenbak te gaan. Check daarom vooraf of er genoeg mogelijkheden zijn om aan land te gaan. Grote cruiseschepen bieden vaak een speciale uitlaatstrook waar jouw hond zijn behoefte kan doen. Voor katten is een kattenbak de ideale oplossing. Zorg voor voldoende kattengrind om de bak fris te houden;
  • Veiligheid: Zorg ervoor dat je huisdier veilig aan boord van de boot blijft en voorkom dat hij overboord kan vallen.

Met de tent of caravan op vakantie

Reizen met je huisdier in een tent of caravan brengt jullie direct naar het hart van de natuur. Tijd voor een gezellige wandeling? Je trouwe viervoeter staat al klaar. Het reizen in een tent of caravan is een stuk compacter dan het leven thuis. Zorg dus dat jouw dier ruimte krijgt om te bewegen. Daarnaast is het goed om rekening te houden met een aantal omgevingsfactoren:

  • Warme tent: In een tent loopt de temperatuur flink op. Laat je hond of kat nooit alleen achter in een hete tent. Oververhitting ligt op de loer;
  • Airco in de caravan: Als je met een caravan reist, zorg dan voor airconditioning om oververhitting te voorkomen. Laat je hond of kat nooit alleen in de caravan;
  • Uitlaatplaatsen: Controleer voor vertrek of er voldoende uitlaatplaatsen voor je hond in de buurt zijn.

    Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen tent- en caravanvakanties een geweldige ervaring zijn voor jou en jouw huisdier.
     

Op vakantie in een vakantiehuisje

Vakantie in een huisje is met een huisdier over het algemeen de makkelijkste weg. Ga dan voor jezelf na wat jouw hond of kat nodig heeft om een fijne tijd te beleven. Neem indien mogelijk de eigen mand, speelgoed en knuffeldeken mee, zodat de nieuwe plek snel vertrouwd voelt. 

  • Uitlaatplaatsen: Ga je op vakantie naar een huisje midden in de stad? Controleer vooraf waar de uitlaatplaatsen in de buurt zijn;
  • Voldoende ruimte: Zorg ervoor dat het vakantiehuisje voldoende ruimte heeft, zodat je hond of kat lekker op onderzoek uit kan gaan.

Vakantiehuisjes kunnen een ontspannen en huiselijke omgeving bieden voor jou en jouw huisdier, waardoor het een perfecte keuze is voor een gezamenlijke vakantie. Met de juiste voorbereiding genieten jullie van een aangename en stressvrije tijd in het vakantiehuisje.

Geschikte vakantiebestemmingen en voeding

Als de vakantie eenmaal geboekt is en alle voorbereidingen met betrekking tot inentingen en reismanden geregeld zijn, vergeet dan niet om voldoende voeding voor jouw hond of kat in te pakken. Of je nou met het vliegtuig of de auto gaat, vertraging kan altijd voorkomen. Zorg dat brokken koel blijven zodat de voedingswaarden behouden blijven. Dit hoeft niet in de koelkast, maar niet warmer dan op kamertemperatuur. Voor honden en katten die normaal gesproken vleesvoeding krijgen, zijn er gezonde brokken die nagenoeg dezelfde voedingsstoffen bevatten en handig mee te nemen zijn op reis. De overstap van vers vleesvoeding naar deze brok gaat vrijwel altijd zonder problemen. Wij geven graag voedingsadvies op maat. Heb je algemene vragen? Neem dan via deze weg contact met ons op.


Met de juiste voorbereiding en zorg kan reizen met jouw huisdier een geweldige ervaring zijn. Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren en gezondheidsvoorschriften hebt geregeld, rekening houdt met het vervoer en de bestemming en voldoende voeding meeneemt. Met deze tips kun je samen met je huisdier genieten van een fantastische vakantie. Voor meer informatie over reizen met jouw huisdier in Europa kun je terecht op www.licg.nl.

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=8ee62a2e-f496-42e6-be76-90531832d89c