27-10-2022

Mok en mijten in sokken

Veel paarden met sokken krijgen eens te maken met mok, korsten, schilfers, verdikte huid of dikke benen. Meestal is dit te wijten aan mijten of broei in de huid.

Gezondheid heeft grote invloed op het afweersysteem, ook bij paarden. Hoe gezonder je paard is hoe beter het lichaam in staat is zelf het probleem op te lossen. Daarnaast is het ene paard gevoeliger dan het andere.

Welke factoren zijn belangrijk om problemen in de sokken tegen te gaan?

Beweging: 
Paarden zijn gemaakt om het grootste gedeelte van de dag (en nacht!) te bewegen. Beweging zorgt namelijk voor een goede bloedsomloop. Bloed stroomt het beste door de benen als een paard kan lopen. Dat heeft alles te maken met het hoefmeganisme. Zodra een paard een stap zet en op zijn hoef gaat staan zet de hoef als het waren wat uit (een beetje hetzelfde effect als een zuignap) waardoor het bloed vanuit de benen in de hoef gezogen wordt. Zodra het paard zijn been weer optilt vernauwt de hoef weer iets waardoor het bloed weer terugstroomt. Op die manier komt er meer zuurstof door de benen dan wanneer een paard stil staat. Zuurstof helpt cellen gezond te blijven of herstellen. Een paard dat te weinig beweegt heeft dus meer kans op huidproblemen aan zijn benen.
 

Voeding en gewicht: 
Paarden met overgewicht hebben een grotere kans op mok, mijt, rasp en andere huidproblemen. Wat daar vaak mee in verband staat is een te veel aan glucose. Te veel glucose heeft een nadelig effect gezondheid. Pas op met glucoserijk hooi en gras. Er zijn vele grassoorten maar niet iedere grassoort is goed voor paarden. Koeiengras bevat vaak juist veel glucose dus vermijd dit liever. Kies voor een paardenwei een speciaal graszaadmengsel speciaal voor paarden. Als je paard op een pensioenstal staat is het handig om te vragen welk gras er op het weiland staat. 
Heeft je paard aanleg om dik te worden? kies dan voor een vitaminebrok in plaats van (vaak kilo's) bix of andere brok of muesli met veel graan. (Onbeperkt) goed hooi, een liksteen met mineralen in de juiste verhouding en eventueel vitaminebrok zijn vaak voldoende als je paard aanleg heeft om dik te worden, zeker als je paard lichte arbeid verricht.
 

Verzorging van de benen:
Een schone stal is een hele belangrijke factor. De meeste mensen denken gelijk aan mest maar urine dat onderop in de stal ligt is voornamelijk de boosdoener. Ammoniakdampen uit de urine komen omhoog. Omdat de stal warm is gaan huidporiën open staan en kan ammoniak eerder irritatie veroorzaken. Als je paard buiten staat zorg dan voor een droge wei of paddock. Vocht kan broei en irritatie veroorzaken. Geïrriteerde en broeierige huid is gevoeliger voor problemen in de sokken zoals mijt. 
Pas op met wassen van de benen van je paard. Shampoos halen niet alleen viezigheid weg, maar verwijderen ook (een gedeelte) van de huidbarrière waardoor de huid gevoeliger zal worden. Verzorgen van de benen en sokken kan met een goede crème of olie. Bijvoorbeeld onze Horse Feather Oil of Horse Feather Oil mix. 

 

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=9fd849ed-967a-4b12-a68c-f0be5700c29f