25-09-2023

Een kitten opvoeden? Wij vertellen jou waar je rekening mee moet houden.

Een nieuwe kitten. De komst van dit pluizige bundeltje vreugde brengt een golf van opwinding en verantwoordelijkheid met zich mee. Nu begint het avontuur van het kattenouderschap, waarbij je aandacht moet schenken aan verschillende aspecten die van invloed zijn op de gezondheid en het geluk van je nieuwe harige metgezel. Van de juiste voeding en medische zorg tot het socialiseren en trainen van je kitten. In dit artikel delen we alle essentiële informatie om je te helpen bij de zorg voor je nieuwe huisgenootje.

  1. Verzorging
  2. Geef socialiseren de tijd
  3. Speel spelletjes met je kitten, maar niet met je hand…
  4. De goede voeding
  5. Heel veel trainen!

Verzorging

Het dagelijks verzorgen van je kat is een essentieel onderdeel van de dag. Denk aan het kammen en borstelen, het knippen van haar nagels en een regelmatige controle bij de dierenarts. In het bijzonder bij katten met langere haren is het aan te raden om wekelijks de tijd te nemen voor het borstelen. Door dit regelmatig te doen, help je klitten te voorkomen en houd je de vacht in goede conditie. Klitten en vuil worden verwijderd, maar ook de natuurlijke oliënproductie van haar huid wordt gestimuleerd, waardoor een glanzende en gezonde vacht ontstaat.

Geef socialiseren de tijd

Bij het opvoeden van een kitten staat socialisatie centraal als een cruciaal aspect. Het is van uiterst belang om je kitten voldoende bloot te stellen aan andere dieren en mensen, zodat het niet uitgroeit tot een angstige kat die terughoudend is in het contact met jou en zijn of haar omgeving. Begin met het opbouwen van dit vertrouwen door dagelijks stapsgewijs meer aandacht aan je kitten te besteden. Op de lange termijn zal je kitten zich steeds meer op zijn of haar gemak voelen en zelf op zoek gaan naar aandacht van anderen. Zorg er echter altijd voor dat je kitten een veilige plek heeft om zich terug te trekken, zodat het zich nooit bedreigd voelt. Zodra de band tussen jou en je kat is versterkt, is het tevens tijd om je kat voorzichtig en geduldig te introduceren aan andere huisdieren en mensen in je omgeving.

Speel spelletjes met je kitten, maar doe dit niet met je hand…

Knuffelen, aaien en spelen met je kitten is leuk en speelt een belangrijke rol in het socialisatieproces van je kat. Toch moet je bij het spelen opletten met het gebruik van je handen, omdat dit aangemoedigd wordt om te bijten en te krabben. Dit gebeurt dan zelfs buiten de speelmomenten die jullie samen hebben. Om deze verwarring te voorkomen, is het belangrijk om tijdens de speelsessies met je kat altijd speelgoed zoals balletjes of touwtjes te gebruiken.

Geef ongewenst gedrag aan 

Tijdens de speelsessies kan het gebeuren dat jouw kat je af en toe bijt of krabt. Het is van groot belang om tijdens deze momenten je kitten te leren wat wel en niet acceptabel gedrag is. Als je kat je krabt of bijt, reageer dan met een vriendelijke, maar duidelijke correctie, of overweeg even weg te lopen. Op deze manier help je haar te begrijpen dat dit gedrag ongewenst is. Vergeet niet om je kitten te belonen wanneer ze zich goed gedraagt!

De goede voeding

Om te voorkomen dat je kitten kieskeurig wordt als het om eten gaat, is het verstandig om haar verschillende smaken blikvoer te geven. Zie blikvoer wel als lekkernij om erbij te geven, want brokjes voldoen aan de basisbehoeften. Het is belangrijk brokjes van goede kwaliteit aan te schaffen. Bekijk onze Acana Kitten First Feast voor een goed bakje brokken. Door deze aanpak vergroot je de kans dat je kat ook op de lange termijn bereid is om diverse soorten voer te accepteren. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken? Vraag dan hier voedingsadvies aan.

Heel veel trainen

Het is een intensieve tijd vol nieuwe avonturen, maar ook uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van je kleine harige huisgenootje om comfortabel te worden in de reismand, te spelen met de krabpaal en de kunst van de kattenbak onder de knie te krijgen. I

  1. Eerste reis in een reismand

Stel je voor dat je je kat klaar moet maken voor een reis naar de dierenarts. Zodra je de reismand tevoorschijn haalt, begint je kat al nerveus rond te lopen. Gelukkig zijn er enkele trucjes om de reismand voor je kat minder beangstigend te maken. Plaats de reismand eerst in een vertrouwde omgeving, zoals de woonkamer. Af en toe, terwijl je kat erin ligt, sluit je voorzichtig het deurtje van de mand. Op die manier begint je kat de reismand te associëren met een veilige en vertrouwde plek, niet alleen met uitstapjes naar de dierenarts. Bovendien kun je zo nu en dan een lekker snoepje in de mand leggen, waardoor je een positieve link creëert tussen de mand en iets leuks voor je kat.

  1. De krabpaal in het vizier

Om schade aan je meubels en andere waardevolle voorwerpen te vermijden, is het aan te raden om een krabpaal aan te schaffen. Een krabpaal biedt je kitten een perfecte plek om haar natuurlijke krabgedrag uit te voeren, waardoor ze haar pootjes gezond houdt en stress vermindert. Zorg ervoor dat je de krabpaal op een toegankelijke locatie plaatst, waar je kitten gemakkelijk bij kan. Leer je kitten om de krabpaal te gebruiken als haar primaire krabplek en niet de meubels of andere objecten in huis. Dit helpt niet alleen je kitten, maar zorgt er ook voor dat je huis vrij blijft van ongewenste krabsporen.

  1. Kattenbak voor haar behoefte

Zorg ervoor dat de kattenbak op een gemakkelijk bereikbare plek staat voor je kitten, maar vermijd het om deze naast de voerbak te plaatsen, aangezien je harige metgezel dit niet prettig vindt. Het is belangrijk om een geschikte locatie te kiezen waar je kitten zonder problemen toegang heeft tot de kattenbak, bij voorkeur ergens rustig en privé. Zo kan je kat in alle comfort zijn behoefte doen zonder afleiding. Het is van cruciaal belang om de kattenbak schoon te houden en regelmatig te verschonen om een hygiënische omgeving te behouden en de gezondheid van je kat te waarborgen.

Bij het opvoeden van je kat zijn er diverse belangrijke overwegingen. We hopen dat deze informatie van pas komt! Heb je behoefte aan meer inzicht in katten of andere huisdieren? Aarzel niet om jouw vragen met ons te delen via onze contactpagina. We wensen je veel succes bij de opvoeding van jouw jonge katje.

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=295e28d7-e20e-4da5-99d7-ba42b1a5b80a