29-11-2022

Honden en viezigheid

Honden houden van rollen in viezigheid

Het is heel normaal, maar waarom doen ze het eigenlijk?

De oorzaak van viezigheid eten kan eigenlijk van alles zijn. Het kan zijn dat de hond voedingstoffen te kort komt, uit verveling viezigheid eet, als pup te weinig voeding(stoffen) gehad heeft waardoor het eten van ontlasting ingeprent is, of (bij eten van eigen ontlasting) zijn territorium schoon wil houden. De exacte reden kan alleen bepaald worden door dingen uit te sluiten.

Pas op met het eten van paardenpoep! 
Paarden worden namelijk ook ontwormd. Als een paard ontwormd is komt het antiwormmiddel er met de ontlasting mee weer uit. Een paard is vele malen zwaarder dan een hond, dus als een hond de paardenpoep eet waar ontworming in zit krijgt de hond een overdosis aan ontworming binnen waaraan hij kan overleiden als je het te laat door hebt.

Rollen in viezigheid kan, net zoals het eten van viezigheid, vele oorzaken hebben. Het kan zijn dat de hond zijn eigen geur af wil geven aan de omgeving. Wolven rollen bijvoorbeeld in hun prooi om te zorgen dat een ander ruikt dat het hun prooi is zodat de kans kleiner is dat een ander het op eet. Het kan ook zijn dat de hond juist zijn geur op zijn eigen lichaam wil maskeren om minder op te vallen of dat de hond aandacht krijgt bij het rollen in vieze dingen waardoor hij het blijft herhalen (negatieve aandacht is ook aandacht). Toch is het ook een feit dat over smaak niet valt te twisten en honden de geur gewoon lekker vinden. 

Honden hebben een heel sterk ontwikkeld reukorgaan waarmee ze van verre de dingen kunnen ruiken. Dus verdwijnt je hond ineens in de bosjes? Dan kan daar wel eens wat liggen!

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=f66de559-17f7-46ed-b61e-580ea4567ad5