10-01-2022

Hond chippen

Sinds 2013 is het verplicht dat een hond gechipt en geregistreerd is. Vanaf 1 november 2021 is het verplicht dat een pup of geïmporteerde hond ook een Europees dierenpaspoort heeft. Alleen de dierenarts kan een paspoort afgeven. 

Een hond kopen? Vraag dan of de hond gechipt en geregistreerd is en of de hond een Europees paspoort heeft. Je bent strafbaar als je een hond koopt die niet is geregistreerd en geen chip en paspoort heeft. De registratie kan je eventueel laten controleren door een dierenarts.

Om de hond op eigen naam te registreren moet je een UBN-nummer aanvragen bij het RVO. Nadat de hond gekocht is, geef je aan het RVO door dat jij de nieuwe eigenaar bent. De vorige eigenaar moet zelf doorgeven dat de hond niet meer van hem is. 

Binnen 7 weken na de geboorte moet een hond gechipt en geregistreerd worden. Honden die geïmporteerd worden moeten ook geregistreerd worden. Dit moet binnen 2 weken na aankomst gebeurd zijn. Een geïmporteerde hond moet in het buitenland al gechipt zijn en een paspoort hebben voordat hij in Nederland aankomt. Als de hond van buiten de EU is gekomen moet hij een gezondheidscertificaat hebben.

Had je de hond al voor 1 november 2021? Dan heeft uw hond alleen een paspoort nodig als hij mee naar het buitenland gaat of als je de hond aan een nieuwe eigenaar overdraagt. 
Is jou hond niet gechipt en geregistreerd? Dan kan uw dierenarts uw hond chippen en registreren. Ook chippers die geregistreerd staan in het chippersregister van RVO (bijvoorbeeld van de Raad van Beheer) mogen dat doen. Zelf een hond chippen mag echter niet.

Heb je een nest met puppy's? Laat dan eerst de pups registreren door de dierenarts of chipper. Daarna kan je zelf de geboortemelding van de hond bij RVO doen.

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=255337e9-63db-5549-3e01-d8ad42c976b5