19-09-2023

Gezonde voeding voor jouw hond of kat: zo maak je de juiste keuze

Er zijn ontzettend veel verschillende merken en soorten voeding voor honden en katten. Er komt steeds meer voeding op de markt die de gezondheid van honden en katten ten goede komt. Maar er is ook nog steeds veel ongezonde diervoeding te koop. Het kan als honden- en katteneigenaar erg lastig zijn om te zien met welk soort voer je jouw dier het gelukkigst maakt. Ik help je graag om gezond voer voor jouw hond of kat uit te zoeken met de tips in dit artikel. 

  1. Hoe weet je of diervoeding gezond is? 
  2. Is gezonde voeding voor je hond of kat altijd duur?
  3. Een goed begin is het halve werk
  4. Voordelen van goede voeding voor jouw hond of kat
  5. Nadelen van ongezonde voeding voor jouw hond of kat
  6. Soorten diervoeding
  7. Voer voor een hond of kat met een allergie of intolerantie
  8. Zo zie je of je dier overgevoelig is voor diervoeder

Hoe weet je of diervoeding gezond is? 

Gezonde diervoeding heeft alles te maken met de ingrediënten. Hier kom je achter door te kijken naar de ingrediëntenlijst op de verpakking. Door op deze zaken te letten zit je goed:

  • Hoe meer vlees hoe beter. Er is diervoeding verkrijgbaar tot ongeveer 95% vlees.
  • Graanvrij. Granen zijn niet altijd slecht, maar in 99% van de voeding waar granen in gebruikt wordt, is de hoeveelheid graag te hoog. Dit wordt dan vooral gebruikt als vulmiddel en heeft weinig voedingswaarde.
  • Groenten en kruiden
  • Zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten 
  • Geen E-nummers

Laat je niet misleiden door de term ‘dierlijke- of plantaardige bijproducten’ in de ingrediëntenlijst. Het woord ‘bijproduct’ geeft aan dat het afval is van het gebruikte product. 

Zie je door de bomen het bos niet meer? Of heb je gewoonweg niet de tijd om alle verpakkingen te lezen, maar wil je wel je hond of kat de best mogelijke voeding geven? Vraag hier advies aan.

Is gezonde voeding voor je hond of kat altijd duur?

De regel voor gezonde voeding voor je hond of kat is kortweg: goedkoop voer is niet gezond. Dat heeft alles te maken met de goedkope ingrediënten die hierin verwerkt worden. Deze passen niet in een gezond dieet voor honden en katten. Over het algemeen wordt in goedkoop diervoeder veel granen, bijproducten, E-nummers, te veel zouten en smaakmakers gebruikt. Helaas is het voor de voedingsmiddelenindustrie niet mogelijk om heel goedkoop gezonde voeding te maken. Voer voor je huisdier uit de supermarkt kan je maar beter laten liggen, maar dat voer uit een dierenwinkel komt wil niet per se zeggen dat het gezond is. 

Voor goede voeding betaal je dus altijd net iets meer. Dat wil niet zeggen dat iets duurdere voeding ook altijd gezond is. Zeker niet zelfs! Er zijn grote bekende (prijzige) merken die eigenlijk niet zo gezond zijn, maar vooral een goed marketingteam hebben. De voeding zelf is niet speciaal heel gezond voor jouw hond of kat.

Een goed begin is het halve werk

Hoe eerder je start met het geven van gezonde voeding aan je hond of kat, hoe beter het uiteraard is. Puppy’s en kittens zijn volop in de groei en om hun (beender)gestel, spieren en hersenecellen goed te laten groeien is gezonde diervoeder erg belangrijk. Hierdoor zal hun lichaam sterker worden dan dat van een pup of kitten die opgroeit met ongezonde voeding. Met gezonde voeding kunnen ze beter leren en zitten ze beter in hun vel. Goede voeding zorgt voor gezondere, volwassen honden en katten.

Voordelen van goede voeding voor jouw hond of kat

Hoe beter de voeding, hoe vitaler, fitter en blijer je huisdier zal zijn. Dit versterkt de kans op een lang en gelukkig leven. Ook de mentale gezondheid van je dier zal beter zijn. Het leervermogen gaat vooruit en hij zal ook langer door kunnen gaan. Je huisdier zal in verhouding minder snel gebreken krijgen dan bij ongezonde voeding. Ook is er minder kans op het vormen van allergieën en intoleranties op bepaalde ingrediënten in de voeding.

Nadelen van ongezonde voeding voor jouw hond of kat

Ongezonde voeding geeft jouw hond of kat sneller kans op gebreken zoals, allergieën of intoleranties, hartaandoeningen, kanker, huidaandoeningen, darmproblemen etc. Ook zijn dieren vaak net iets minder fit wanneer zij minder gezonde voeding krijgen. Mentaal kan je verschil merken en het kan ook de vitaliteit negatief beïnvloeden. Ongezonde diervoeding is te vergelijken met fast-food eten voor mensen. Dieren vinden ongezond eten vaak erg smakelijk, net zoals dat wij gek zijn op friet of een hamburger.

Soorten diervoeding

Diervoeding is er in allerlei varianten. Kortweg zijn de opties in de volgende vijf categorieën te verdelen:

  • Krokante brokken (ook wel geëxtrudeerde of geëxpandeerde brokken);
  • Geperste brokken;
  • Vers vlees;
  • Gestoomde voeding;
  • Blikvoer.

Daarnaast heb je ook nog de keuze om de voeding voor je hond of kat zelf te maken met verse producten. Dit is een hele gezonde keuze, maar het is tijdrovend en het moet met precisie gebeuren om tekorten aan vitaminen en mineralen te voorkomen. 

Krokante brokken 

Krokante brokken bevatten meer vers vlees dan geperste brokken. Door de verhitting veranderen de vetten waardoor deze soort brokken voor sommige dieren minder goed te verteren zijn. Het grote voordeel van krokante brokken is dat ze van goede kwaliteit kunnen zijn en een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen bezitten.

Geperste brokken

Geperste brokken zwellen niet op in de maag, waardoor ze geschikt zijn voor honden die grote kans op een maagtorsie/maagdraaiing hebben. Doordat ze niet opzwellen in de maag kunnen hele actieve honden er meer van eten. De geperste zijn over het algemeen vrij licht verteerbaar, maar bevat vaak te veel granen. Het is daarom goed om hier rekening mee te houden. Vooral wanneer je hond of kat overgevoelig is voor granen. Daarnaast vinden de meeste honden en katten geperste brokken iets minder lekker dan andere soorten diervoeding.

Vers vlees

Bij vers vlees zegt de naam het eigenlijk al, dat draait om vers vlees. Er zijn tegenwoordig veel verschillende merken te koop die worsten met vers vlees aanbieden. Het is belangrijk om erop te letten dat je een ‘totaalvoeding’ koopt. Hierin zijn namelijk vitamines, mineralen en groenten toegevoegd die je huisdier anders te kort komt. De meeste honden en katten vinden vers vlees erg lekker.

Een nadeel van vers vlees is dat er een kans is op infectie door besmet vlees. Daarnaast kan het wat zwaarder verteerbaar zijn. Vooral voor honden of katten met een zwakke maag of darmen is dit soort voeding meestal niet geschikt. 

Gestoomde diervoeding

Gestoomde voeding is over het algemeen licht verteerbaar. Het bevat in verhouding wat meer verse producten. Gestoomde voeding bevat veel meer water dan brokken en vers vlees, waardoor je er meer van moet geven. Deze voeding plakt tussen de tanden waardoor het sneller een slecht gebit en slechte adem veroorzaakt.

Blikvoer

Bij blikvoer geldt hetzelfde als bij gestoomde voeding. Vaak bevat blikvoer nog meer water en minder vers vlees dan gestoomde voeding. In de meeste gevallen zijn de voedingswaarden van blikvoer lager waardoor er veel van nodig is. Als je graag blikvoer wil geven, zie dit dan als lekkernij.

Wat de beste voeding voor jou hond of kat is, hangt niet per se af in welke vorm je de voeding aanbiedt, maar wel van welke ingrediënten erin zitten.

Voer voor een hond of kat met een allergie of intolerantie

Het kan zijn dat je wel gezonde voeding aanbiedt, maar je huisdier er toch niet goed op reageert. Een individueel huisdier kan een allergie of intolerantie voor bepaalde ingrediënten in de voeding hebben.

In dat geval moet er dus naar een alternatief gezocht worden. Bij vragen over de juiste voeding voor dieren met een allergie, bieden wij graag voedingsadvies op maat aan. Het is in zo’n geval noodzakelijk om over te stappen naar een ander soort of merk voeding. Wat het fijne hieraan is, is dat je geen medicijnen nodig hebt om symptomen te bestrijden. In enkele gevallen moet er overgestapt worden naar voer van de dierenarts of zal je zelf voeding moeten maken. Het kan zijn dat een hond of kat voeding van de dierenarts krijgt, maar dat er buiten de dierenarts alternatieven beschikbaar zijn. Gezonde voeding is er namelijk in allerlei varianten.

Zo zie je of je dier overgevoelig is voor diervoeder

Als je wil weten of je dier wellicht overgevoelig is voor bepaalde ingrediënten zijn er verschillende symptomen en kenmerken waaraan je dit kan herkennen. Wat de meeste mensen wel weten is dat een glanzende vacht belangrijk is en een dier niet te dun of te dik moet zijn, maar er is veel meer waarnaar gekeken moet worden zoals:

  • Heeft het dier jeuk;
  • Hoe ziet de huid eruit;
  • Zitten er schilfers in de vacht;
  • Hoe ziet de ontlasting eruit; 
  • Borrelen de darmen;
  • Braakt het dier regelmatig; 
  • Likken aan de poten;
  • Schudden of klapperen met het hoofd;
  • Ontstekingen aan bijvoorbeeld oren (regelmatig of chronisch);
  • Eet je hond of kat zijn voeding op?
     

Behalve lichamelijke klachten kunnen ook mentale klachten ontstaan door verkeerde voeding:

  • Agressie;
  • Angst ontstaan; 
  • Minder mentaal fit. 

Klachten kunnen onder andere veroorzaakt worden door bepaalde eiwitten of granen. Standaard basisvoeding zal voor zo’n dier meestal niet de beste keuze zijn. Met een passend, persoonlijk voedingsadvies help je jouw dier het meest.  In zo’n geval kijk ik naar de behoeften van de hond of kat en welke soort voeding en snacks daarbij passen.

Het kan zijn dat je huisdier medicijnen krijgt om de symptomen die hij heeft te onderdrukken. In sommige gevallen kan blijken dat bij een juiste aanpak en de juiste voeding de medicijnen niet meer nodig zijn. Het is dan wel van belang deze stap in overleg met de dierenarts te zetten.

Advies nodig? Of graag je huidige voeding(schema) bespreken? Stel je vraag of vraag een adviesgesprek aan op onze website. 

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=714d8593-87f5-4da0-be50-d75efb5b259c